Wednesday, January 14, 2009

SEKSI?????

Perbandingan muslimah bertudung labuh hari ini…

Post ini hanyalah untuk memberi pandangan untuk muslimah yang bertudung labuh pada hari ini…

Cerita yang aku dengar dari seorang muslimah dia kata ada orang lelaki yang mengatakan muslimah yang bertudung labuh lebih seksi daripada yang tidak bertudung labuh…

Hah???Knapa???

Di sini bukan bermaksud bertudung labuh itu tidak baik, ia lebih baik dari x bertudung labuh…

Saya pun berfikir sejenak kenapa orang berkata demikian…

Tiba-tiba bermain dalam fikirkan ku apa yang di kata itu ada betulnya…

Mengikut pandangan saya ini terjadi kerana muslimah itu tidak menjaga soal warna dan fesyennya…

Kebanyakan muslimah yang bertudung labuh sekarang lebih cenderung menggunakan yang warna lembut samada pakaian ataupun tudung…

Ini menjadikan mereka lebih menonjol dari orang sekeliling mereka…dan menjadi perhatian…lagipun biasanya orang bertudung labuh ne yang ayu2 jadi apabila mereka menggunakan warna yang lembut mereka akan menarik perhatian lelaki…

Dalam 1 hadis Ibnu Umar ra di mana ia berkata, bahawa Rasulullah saw telah bersabda: “barangsiapa memakai pakaian yang menyebabkan kegemparan di dunia, maka Allah akan memberinya pakaian yang menghinakan di hari kiamat,”(Ahmad,Abu Daud,An-Nasa’I dan Ibnu Majah)

Banyak lagi adab yang muslimah kena ikut seperti suara mesti tegas, dan etc…..

Pakaian Wanita memenuhi sifat2 berikut:

1.       Menutupi seluruh badan selain yang dikecualikan yakni wajah dan dua telapak tangan.

2.       Tidak ketat sehingga menampakkan bentuk tubuh yang ditutupinya.

3.       Tidak tipis sehingga warna kulit masih boleh di lihat.

4.       Tidak menyerupai pakaian lelaki.

5.       Tidak berwarna menjolok mata sehingga menarik perhatian orang.

6.       Tidak menyerupai pakaian wanita kafir.

7.       Dipakai bukan dengan maksud mempamerkannya.

 

Adakah pertandingan busana muslimah itu patut?????

5 comments:

ukhti sajidaLillah said...

ya...ana pernah dengar akan hal ini diperkatakan oleh sahabat2 ana, diorang kata muslimah yang pakai labuh2 ni lebih seksi...hmmm geli jugak tapi dengar dari mulut diorang sendiri macam mana mau cakap ndak pecaya pulak kan? ok...ana oun rasa macam ndak suka dah mau kuar2 and jalan2....nanti orang pandang lain2 pulak...huhuh
no komen from the pemakai like me, but insya ALLAH ana ndak pakai baju yang warnanya menjolok mata dan hati manusia....wallahu'alamu...

Allahuakbar said...

Alhamdulillah...kta berusaha berubah ckit2

KiTa_KaWaN said...

salam..
komen lambat masuk..
bila fikir2 balik memang ada kebenarnnya...

so moral of the story?
wanita bukan disekat haknya untuk bergaya..
cuma..
hadiahnya di akhirat..
Allah aje yang tahu.
kerana mereka terlalu berharga..maka mahkota itu yang sangat2 dipelihara....

kan..kan...kan...?

ukhti sajidaLillah said...

setuju2...hehe

PIANED said...

yang penting ilmu yang hak tersebar